Większość ludzi dorasta, delektując się cukrem. Jakiś rodzaj cukru, czy to sztucznego czy naturalnego, można znaleźć w prawie każdym jedzeniu. Z cukrem wszędzie, może być bardzo trudno go uniknąć! Substytuty cukru stały się popularne, ale istnieje tak wiele różnych rodzajów z możliwymi skutkami ubocznymi, że ważne jest, aby wiedzieć, co się je.

Substytuty cukru

Ze względu na rosnącą popularność diet bezcukrowych, wiele osób zmieniło swoje nawyki żywieniowe, zastępując sacharozę, czyli typowy cukier stołowy, substytutami cukru. Substytuty cukru występują w wielu postaciach, ale ile tak naprawdę o nich wiesz? Poniżej wymieniono najpopularniejsze z nich wraz z zaletami i wadami każdego z nich.

Alkohole cukrowe (ksylitol, sorbitol, maltitol i mannitol)

Alkohole cukrowe są powszechnie spotykane w owocach i warzywach i są często używane jako substytut cukru. Są one około 50-100% tak słodkie jak cukier.

  • Zalety: Zwykle mają 1/3 kalorii zwykłego cukru. Alkohole cukrowe powodują mniej ubytków niż zwykły cukier (np. w gumie do żucia), a także mogą pomóc w redukcji płytki nazębnej. Wady: Są one tylko o połowę mniej słodkie niż cukier, a organizm może mieć problemy z ich wchłanianiem. Udowodniono, że te substytuty mogą mieć właściwości przeczyszczające, jeśli są spożywane w dużych ilościach.

Aspartam

Aspartam jest również powszechnie znany jako marka Equal i NutraSweet i jest 200 razy słodszy od zwykłego cukru. Jest to połączenie 2 aminokwasów połączonych razem, kwasu asparaginowego i fenyloalaniny.

  • Plusy: Jest prawie bezkaloryczny, ponieważ jest używany w małych ilościach. Nie ma wpływu na poziom glukozy. Minusy: Słodzik Aspartam był bardzo kontrowersyjny. Wiara jest podzielona prawie na pół, z jedną stroną wierzącą, że jest bezpieczny, a drugą wierzącą, że nie jest. Niektórzy ludzie nie mogą metabolizować go bardzo dobrze, a to może powodować bóle głowy. Jednak naukowcy twierdzą, że jest bezpieczny, gdy jest stosowany z umiarem. Jest to wręcz sugerowany słodzik dla diabetyków. Jednym z powszechnych negatywnych aspektów Aspartamu jest to, że może on stracić słodycz, gdy jest przechowywany w wysokich temperaturach. Innym znanym aspektem jest to, że jest on niebezpieczny dla osób, które cierpią na zaburzenia metabolizmu zwane fenyloketonurią (PKU).

Sacharyna

Sacharyna, powszechnie znana pod marką Sweet'N Low, jest jednym z najstarszych znanych substytutów cukru. Jest to syntetyczny związek z podstawową substancją benzoesową sulfiliminą, która jest około 300-500 razy słodsza od cukru.

  • Plusy: Nie ma kalorii. Jest to sztuczny słodzik, który do tej pory był najczęściej testowany i nie ma wpływu na poziom glukozy we krwi. Wady: Badania nieustannie wykazują powiązania pomiędzy sacharyną a rakiem pęcherza moczowego. Niektórzy uważają, że kobiety w ciąży, niemowlęta i dzieci są podatne na więcej negatywnych skutków tego substytutu cukru, ale bez badań na poparcie swoich twierdzeń, FDA nie zastosowała żadnych ograniczeń.

Sukraloza

Sukraloza jest bardziej znana jako marka Splenda i jest najnowszym dodatkiem do listy substytutów cukru. Powstaje w wyniku selektywnego chlorowania sacharozy (cukru stołowego).

  • Zalety: Jest 600 razy słodsza od cukru, a stosowana samodzielnie nie ma kalorii. Może być używana do gotowania i pieczenia, co zwiększyło jej popularność. Sukraloza jest również sugerowana dla diabetyków. Minusy: Sukraloza zawiera chlor, który jest powszechnie znany jako składnik środków dezynfekujących. Chlor może powodować wiele negatywnych skutków ubocznych, choć jak dotąd badania nie są jednoznaczne.

Acesulfam K

Acesulfam K jest powszechnie stosowany w wielu produktach spożywczych i napojach. Występuje również pod nazwami: acesulfam potasowy, Ace-K, a także pod nazwami handlowymi Sweet One i Sunett. Jest około 200 razy słodszy od cukru.

  • Zalety: Jest powszechnie stosowany w celu wzmocnienia smaku i pomaga zachować słodycz w słodkich produktach spożywczych. Nie ma również wpływu na poziom glukozy we krwi w organizmie. Minusy: Najbardziej widocznym negatywnym aspektem acesulfamu K jest to, że nie przeprowadzono wystarczających, długoterminowych badań, aby określić, czy występują jakiekolwiek poważne skutki uboczne. Ze względu na brak badań, Acesulfam K nie jest popularnym zamiennikiem cukru. Jednak FDA nie planuje wycofania go z półek sklepowych ani dalszych badań nad nim.

Stewia

Chociaż jest to nazwa marki, Stevia w rzeczywistości pochodzi z rośliny o nazwie stewia. Jest popularna, ponieważ nie dodaje kalorii do napojów i posiłków, tak jak inne substytuty cukru, a jest znacznie słodsza niż cukier.

  • Plusy: Nie dodaje żadnych kalorii i smakuje jak cukier (dodając ewentualnie więcej słodyczy do Twoich posiłków). Nadal trwają badania nad dodatkowymi korzyściami zdrowotnymi, jakie może zaoferować Stewia. Wyniki nie są jeszcze jednoznaczne. Minusy: Stewia może wchodzić w interakcje z niektórymi metodami leczenia (leki przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, hamujące apetyt, blokujące kanały wapniowe, obniżające poziom cholesterolu, zwiększające ilość oddawanego moczu, wspomagające płodność i inne). Nie pomaga również w utracie wagi, jeśli taki jest Twój cel końcowy. Badania wykazały mieszane wyniki, ale jest całkiem możliwe, że Stewia powoduje, że użytkownik je więcej.

Niebezpieczeństwa związane z cukrem

W ostatnich latach naukowcy dość intensywnie badali niebezpieczeństwa związane z nadmiarem cukru, co przyczyniło się do zwiększenia strachu przed ubytkami, próchnicą zębów i cukrzycą. Jednym z negatywnych skutków diety cukrowej może być to, co jest znane jako dyslipidemia, gdzie ciało ma zbyt dużo lipoprotein o niskiej gęstości (LDL, "zły cholesterol") i trójglicerydów, a nie wystarczająco dużo lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL, "dobry cholesterol"). Journal of the American Medical Association stwierdził, że ci, którzy spożywają dużo cukru mają ponad trzykrotnie większe szanse na posiadanie niskiego poziomu cholesterolu HDL, który jest ogromnym czynnikiem w chorobach serca. Badano również odwrotnie, wykazując, że dieta niskocukrowa może zwiększyć poziom cholesterolu HDL, a tym samym pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Innym powszechnie znanym skutkiem spożywania cukru jest próchnica zębów. Cukier w jamie ustnej pomaga bakteriom przylegać do zębów. Jeśli pozwolimy, aby cukier pozostał na zębach (poprzez długotrwałe spożywanie słodyczy, nie szczotkowanie zębów itp. Prostym sposobem zapobiegania ubytkom jest częste szczotkowanie i nitkowanie zębów, aby zapobiec gromadzeniu się płytki nazębnej na zębach i wokół nich. Inne potencjalne czynniki nadmiernego spożycia cukru to otyłość i cukrzyca. Dieta wysokocukrowa może mieć poważne reperkusje dla Twojego organizmu, dlatego ważne jest, aby monitorować spożycie cukru.

Umiarkowanie

Bez względu na to, czy używasz zamienników, czy trzymasz się zwykłego cukru, najbezpieczniejszą i najzdrowszą opcją jest zawsze zachowanie umiaru w jego spożyciu. Cukier nie jest zły, ponieważ jest węglowodanem, który jest niezbędny do napędzania i utrzymania naturalnych funkcji organizmu. Jednak w nadmiarze, zarówno cukier, jak i jego substytuty mają negatywne skutki. Ważne jest, aby zawsze przestrzegać sugerowanego dziennego spożycia ustalonego dla każdego substytutu cukru. Przestrzeganie tej struktury może pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia negatywnych skutków ubocznych i objawów.

Ani dieta bezcukrowa, ani dieta pełna cukru nie są zdrowe ani korzystne. Naukowcy nieustannie badają wady i zalety każdego z zamienników cukru i doszli do wniosku, że kluczem jest umiar. Umiarkowana ilość cukrów lub ich substytutów, zrównoważona zdrową dietą i ćwiczeniami, to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia. Oto kilka sposobów na ograniczenie łaknienia słodyczy bez użycia dużej ilości cukru. 

Więcej informacji na: http://astratechdental.pl

Warto przeczytać